Lekkie babeczki warzywne

Babeczki kojarzą mi się raczej ze słodkimi przekąskami. Przekonałam się jednak, że takie z warzywami też mogą być pyszne. Poniżej zamieszczam przepis na lekkie babeczki warzywne. Polecam spróbować, dla mnie to było ciekawe doświadczenie, wyjść poza ramy stereotypowych babeczek na słodkie drugie śniadanie czy podwieczorek. Wbrew temu, co może się wydawać na pierwszy rzut oka, smakują naprawdę dobrze i nie ma się wrażenia, że coś tu nie pasuje. Wręcz przeciwnie, wszystko pasuje do siebie bardzo dobrze 🙂

Lekkie babeczki warzywne

lekkie babeczki warzywne

Składniki (na dwie babeczki):

  • 50 g. mąki żytniej (4 łyżki)
  • 20 g. otrębów owsianych (3 łyżki)
  • jajko
  • 30 g. jogurtu (2 łyżeczki)
  • 30 g. kukurydzy (2 łyżki)
  • 20 g. groszku (1 łyżka)
  • średnia papryka

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę drobno pokrój.
  2. Jajko roztrzep z jogurtem.
  3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  4. Piecz w piekarniku ok. 20-25 minut.

Z podanych składników wychodzą dwie spore babeczki (każda po 230 kalorii) lub cztery małe (po 115 kalorii).

Polecam również proste frytko-chipsy oraz bułeczkę marchewkowo-buraczaną.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *